AppleRyeaaVoice D'AppleRyeaaVoice

Wednesday, February 5, 2014

perjalanan '''


Alhamdulilah aku masih berjalan
Alhamdulilah juga 
Setiap prjuangan aku ternyata tidak sia2 
Kini aku bukan lagy pelatih kejururawatan
Tetapi aku merupakan seorang jururawat terlatih..
Alhamdulilah aku kembali berkhidmat di negeri sendiri.

Semoga ini sesuatu permulaan perjalanan yang terbaik buat aku dimasa akan datang .

Dalam kegembiraan terselit sebuah duka
Duka yang masih ada ..
Soal hati cuma mampu memohon agar hati ini dikuatkan dalam menghadapi setiap dugaanMu.
Sesungguhnya hati ini merindui seseorang
Seorang yang bergelar sahabat *boncit*
Tapi mungkin perancanganNya lebih hebat.
Moga diberikan yang terbaik..

Syukur Alhamdulilah....
Atas setiap nikmatMu....
Moga semuanya dipermudahkan

:)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, February 3, 2014



Hari ini aku cuma mohon
Hati aku diberikan kekuatan melalui hari yg mendatang andai kata aku trpksa mengambil keputusan menjauh dari seseorg yg makin mendapat tempat didalam hati ni. Seseorang yang digelar boncit...

Keadaan tak menyebelahi hati ini.
Makin dekt makin banyak dugaan hati...makin lama makin mengalir airmata .
Mungkin menjauh adalah jalan yang terbaik walaupun perit..

Semua yang pernah terjadi akan ak smpn sebagai kenangan yg terindh
Dimana saat aku perlukan seorang sahabat disaat aku berduka dihulurkan tangan untuk membantu, sayangnya tgn itu sudah dimilikki.

Semoga hati ini kuat melalui hari2 mendatang kerana aku tahu , hati ini sentiasa diuji dan didugam

La tahzan...
Semoga segalanya dipermudahkan.





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, January 25, 2014

Siapa Aku dihatiMU ..

8/12/13
tarikh dimana bermualanya sebuah kisah 
kisah bagaimana dua hati menjadi rapat 
sebuah persahabatan yang sanagt indah

makin hari makin menjadi sahabat yang sangat rapat
berkongsi segala cerita
ada untuk setiap seorang..

bukan takpernah cuba menjauh
tapi makin cuba, makin dekat

memang benar, hati makin terpikat
hati makin menyanyangi dalam diam
hakikat sebenar sukar dijangka
hatinya sudah dimlikki walaupun saling memuja
hatinya milik seseorang yang lain
walaupun masing2 menyimpan rasa suka dalam hati..

banyak sangat banyak persamaan kalau dihitung..
makin lama makin menyakitkan
tapi nilai persahabatan ini terlalu indah untuk diputuskan
menyakitkan sebab sayang pada yang belum pasti
tapi dalam kesakitan itu wujudnya senyuman yang indah

la tahzan
andai ini jalannya
dihadapan mugkin ada hikmahnya
biarlah perasaan sayang ini tersimpan jauh disudut hati..
saya tahu awak tahu apa saya rasa
tapi mugkin belum waktunya lagi sahabat
andai ditakdirkan dihadapan awaklah bakal pembimbing saya kelak
saya pasti tersenyum lebih indah
tapi semuanya bukan ditangan kita

cuma saya nak ucapkan terima kasih sahabat
saya bahagia bila dgn awak walaupun kdg2 saya mengalirkan airmata
memikirkan kedepan..
memikirkan siapa sebenarnya saya dihati awak...
la tahzan
 walaupun apa untuk yang ditkdirkan sebab saya suka menjadi sebahagian dari ksah hidup awak walaupun sekadar sahabat rapat andai itu yang ditakdirkan :)

kura-kura boncit saya :)




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, August 31, 2013

perkongsian kitaran percintaan


SATURDAY, 30 MARCH 2013


assalamualaikum...
dah lama tak update blog kan... heeee..
jommm
ada benda nk dikongsikan bersama mengenai apa yg sering jadi dalam kisah percintaan dunia :)


kitaran percintaan :)

1. Orang asing
2. Kawan
3. Kekasih
4. Konflik
5. orang asing.

Di sini saya akan terangkan bagaimana kelima lima kitaran ini terjadi.

1.ORANG ASING

Pada peringkat pertama ini adala peringkat di mana kedua dua pasangan belum mengenali,dan selalu bertemu beberapa kali mungkin di sebabkan kebetulan ataupon dari kenalan rakan-rakan karib sendiri,di mana ketika ini kedua-dua pasangan belum terpikir untuk mengenali hati budi masing-masing dan tidak terpikir untuk bercinta sama sekali.

2.KAWAN

Pada peringkat ini pula,kedua dua pasangan mula rasa serasi,dan terpikir adakah dia orang yang tepat untuk aku?berbagai-bagai persoalan bermain di minda tentang lelaki/wanita itu,mungkin disebabkan terlalu kerap berjumpa ekoran dari peringkat pertama tadi , dan pada peringkat ini jugalah kedua-dua pasangan mula terbuka hati untuk berkawan dan mengenali hati budi masing,pada peringkat ini juga kedua-dua pasangan mula jumpa keserasian antara satu sama lain,dan mula tertarik antara satu sama lain.

3.KEKASIH
Ekoran dari peringkat kedua tadi,daripada kawan ,kedua-dua pasangan mula terbuka hati untuk bercinta dan menerima antara satu sama lain dengan seadanya,untuk pengetahuan anda semua,ketika ini hati kedua-dua pasangan sedang berbunga-bunga,ibarat makan tak kenyang,mandi tak basah,tidur tak lena kerana sedang hangat bercinta,setiap masa,setiap saat,minit,kedua dua pasangan asyik memikirkan antara satu sama lain dan cuba untuk menjadi yang terbaik antara satu sama lain sehinggakan sanggup berubah walau sesukar mana sekalipun dan berjanji untuk setia dan sebagainya.

4.KONFLIK/PERGADUHAN.

Ini adalah peringkat ke empat di mana pada peringkat ini kedua-dua pasangan sering bergaduh,mula rasa ketidaksererasian antara satu sama lain,mula terpikir adakah telah membuat pilihan yang salah,sehinggakan kedua dua pasangan sering tiada mood,seringkali marah,boleh kata setiap minggu pasti ada pergaduhan,malahan berkemungkinan hampir setiap hari,dan pergaduhan menjadi rumit sehinggakan sukar untuk di leraikan dan sukar untuk di bawa berbincang,sehinggakan mula berasa bosan terhadap pasangannya dan mula meluat terhadap pasangannya,dan tanpa berpikir panjang,salah seorang pasangan mula memilih jalan pintas kerana tidak tahan iaitu PUTUS.(pada peringkat ini,sebenarnya perasaan sayang masih ada di dalam hati,Cuma mungkin tidak tahan dengan situasi lalu mengambil jalan pintas,jika anda sayangkan hubungan anda,kedua-dua pasangan harus ada sifat tolak ansur,saling memahami,dan berterus terang,ingat !!! kebenaran itu memang menyakitkan,tapi ianya adalah 100 kali lebih bagus dari penipuan yang kononnya indah itu).

5.ORANG ASING

Ini adalah peringkat di mana setelah terjadinya keputusan PUTUS dari salah seorang pasangan td,di mana pada peringkat ini kedua-dua pasangan merasakan bahawa keputusan yang di buat td adalah yang terbaik untuk kedua belah pihak,dan kedua pasangan mula tidak bertegur,dan seolah-olah tidak kenal antara satu sama lain bila terserempak,dan lama kelamaan perasaan kosong,sunyi,kehilangan,rindu mula berbuku di hati antara kedua pasangan,dan mula teringat akan satu sama lain,ketika ini pasangan mula merasa menyesal dengan keputusan yang telah dilakukan,dan mula membuat keputusan untuk bercinta lagi,sama ada dengan orang lain,atau dengan orang yang sama.(pada peringkat ini,apabila masing-masing sudah mempunyai pasangan baru,dan pasangan barunya tidak sebaik dengan pasangannya yang lama,dia mula rasa menyesal kerana telah membuat keputusan terburu-buru,jika pasangannya lebih baik dari yang lama Alhamdulillah lah,tapi adakah kita boleh menjamin setelah kita mendapat pasangan baru ianya lebih bagus dari psngn kita dahulu?ingat tak semua orang sempurna,semua orang ada kelebihan dan kekurangan mereka sendiri.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, March 6, 2013

sha dan shah

ok..apa eh entry kali? oh lupa nak cerita sikit sal novel sha dan shah.. best! 1 word! beli novel ni tak rugi!
seyes berangan sakan kot baca novel ni..
tringin nak bersama seseorang yang memahami kita.yang boleh jadi kawan,suami dan lawan dalam msa yang sama..yang penting..KESETIAAN .. semoga satu hari nanti aku akan jmpa semua nie...
eh..ok .jom tgok sinopsis cerita ini.. hohohooh ~layan~



Sahabat sejati, BFF. Itulah istilah yang paling sesuai untuk menyatakan hubungan yang terjalin antara Farisha a.k.a Sha dan Fariz Ameerul Shah a.k.a Shah. Sejak kecil mereka bersahabat baik. Sentiasa kelihatan bersama sehinggalah Shah mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajarannya ke luar negara meninggalkan Sha yang sekadar mahu menuntut di dalam negara sahaja.

Kepulangan Shah ke tanah air setelah menamatkan pelajarannya dikejutkan dengan satu berita yang selama ini tidak pernah terlintas di benak fikiran dua sahabat ini. Mereka telah ‘dijodohkan’. Perkara yang membuatkan Sha dan Shah ‘blur’ buat seketika. Namun, dalam hal ini Shah yang paling kalut. Walaupun dia menolak perancangan yang tidak masuk akal itu, mummynya tetap mengugutnya untuk menjodohkan dia dengan gadis lain. Sedangkan Sha, mama dan papanya langsung tidak memaksa sekiranya perancangan
mereka mendapat tentangan.

Disebabkan tidak mahu berkahwin dengan gadis yang tidak dikenali dan dianggap tidak sesuai dengan dirinya, Shah membuat perancangan gila! Mengajak Sha bersetuju sahaja dengan perancangan yang telah ditetapkan ibu-bapa mereka sebelumnya. Itu sahaja jalan yang paling selamat. Berkahwin dengan sahabat baik sendiri. Pada mulanya rancangannya itu mendapat tentangan hebat daripada Sha yang menganggap keputusan Shah tidak boleh diterima akal. Namun disebabkan rasa simpati terhadap sahabat baiknya itu, Sha akhirnya bersetuju. Tetapi benarkah hanya wujud perasaan simpati di dalam hati Sha ketika itu?  Sanggupkan dia korbankan masa depan sendiri dengan mengahwini lelaki yang dia tidak cintai? Shah pula, waktu itu hanya satu benda sahaja yang bermain dalam kepalanya. Dia tidak mahu hidupnya terikat sekiranya dia berkahwin dengan perempuan yang tidak faham akan kehendak dan perangainya yang suka sangat berkawan dengan kaum Hawa.

Bagaimanakah kehidupan mereka setelah berumah tangga? Adakah mereka hidup sama seperti pasanganpasangan yang sudah berkahwin? Adakah Sha mampu bertahan dengan sikap suami sendiri yang suka sangat timbulkan gosip liar dengan wanita lain di luar? Shah pula tegakah dia menduakan isteri yang merangkap sahabat baiknya sendiri? SHA DAN SHAH kisah PERSAHABATAN dalam PERKAHWINAN…

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, December 8, 2012

selamat tinggal dunia biru...

cepatnya masa berlalu....... ><
tak sangka dulu time first masa melangkah ke dunia nursing masih terkaku
masih mncari2 apakah ni pilihan aku ??
sekarang tup tup... aku dh melepasi 2 tahun pertama..
yang tinggal tahun "merah"  tahun terakhir...
hohohoho...
alhamdulilah dari hari pertama hingga skrg aku masih mampu bertahan..
masih mampu untuk melangkah dialam nursing yg sgt mencabar...
dunia nursing seyesly sgt2 mncabar, hanya yang mampu dapat kekal...

dan sekarang .. selamat tggl dunia biru setelah sthun bersama .. kini selamat datang dunia merah..uhukk.
saya dah seniorrrrrrrrrr... lalllaalallala.. makin nak berakhir , makin kuat bebanan kerja nanti..
uhuk. berdebar nak masuk tahun akhir.... moga2 berjaya dgn jayanya




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, December 7, 2012

melepas gian makan durian~

haha.. smeangat masing2 nak makan duriannnn!!!
nasib baik ada yg baik hati yang nak membawa ke dusun !
pengalaman yang best dapat bersama2 kwan2 gy dusun , makan , lepak2 smbil ketwa riang dgn kwn2..
sedetik sebelum meninggalkan tahun 2012.. weee... memori yang indah walaupun sekejap !!!

 hahhah muka2 smgt dapat gy dusun.. maklumlah ramai yg org bndar..jrg benar2 dapt tgok suasana kg...

 ni dia... boboii kuu sygg... haahah ingtkan apalah boboi itu first2..rupernya simonyet comel.. monyet yg pntg dicabar ....

uhukkk.................. ni dia.... jommm makan........ yum yummmmm


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen